8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem HaberleriBakü Tiflis Kars Demiryolu Hattı İçin Büyük Gün

Bakü Tiflis Kars Demiryolu Hattı İçin Büyük Gün

Bakü Tiflis Kars Demiryolu hattı için büyük gün geldi. Bugün açılışı yapılacak olan hatta ilk katar hareket edecek…

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandıracak olan proje olarak adlandırılan Bakü Tiflis Kars Demiryolu hattında ilk katar bugün hareket ediyor.

Çin’den Avrupa’ya kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak olan Bakü Tiflis Kars Demiryolu hattı’nın açılış töreni Bakü’nün Alat Limanı’nda yapılacak. Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili katılacak.

Toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlanırken, tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

Yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek olan hattın kapasitesinin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz