19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriBakan Kurum: Toplamda 10 Bin Konutluk Uydukent Kuracağız

Bakan Kurum: Toplamda 10 Bin Konutluk Uydukent Kuracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ depremi sonrası yapılan ve önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmalar ve projeler hakkında Elazığ Valiliği’nden basın açıklaması yaptı.Bakan Murat Kurum, “Toplamda Elazığ için 4250 konutluk bir projeyi başlatmış olduk.” dedi ve “10 bin konutluk uydukent kuracağız.” açıklamasını yaptı.

Bakan Murat Kurum yaptığı açıklamada, ” Bugün itibariyle hasar tespit çalışmalarımızda Elazığ merkez, Sivrice ve Maden’de toplam 58 yıkık, 234 bağımsız bölümü içeriyor, 428 ağır hasarlı, 1255 bağımsız bölümü içeriyor. 296 orta hasarlı 1594 bağımsız bölümü içeriyor. Malatya’da Battalgazi, Doğanyol, Pötürge ve Yeşilyurt’ta toplamda 315 yıkık 2424 ağır hasarlı, 20 tane de acil yıkılacak binamız var. Daha önceden açıkladığımız gibi Tüm Türkiye’mizin 3 boyutlu haritasını çıkarttık. Yıkılacak binaları tek tek, mahalle mahalle haritaya işliyoruz. Bu envanterler sayesinde hem arama kurtarma hem de dönüştürmemiz gereken yerleri de sürecimizi yönetmeye çalışıyoruz.” dedi.

Arama kurtarma faaliyetlerimiz sona erdi. Yine bu vesileyle bu süreçte tüm Türkiye olarak birliği beraberliği tüm dünyaya gösterdiğimiz için gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hasar tespit ekibimiz Elazığ’da 700’e çıktı. Diğer illerle birlikte 1000 kişiyle bu tespitleri sürdürüyoruz.Elazığ merkez, Sivrice ve Maden’de 458 ağır hasarlı, 296 orta hasarlı alan var.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Artık yıkım çalışmalarına başladık.Acil yıkılacak binalara ilişkin hızlı bir şekilde yıkım işlemlerini başlatıyoruz. İçinden eşya alabileceklerimiz var, olmayan binalar var.İki enkazımızın olduğu 1.si Sürsürü Mahallemiz, Sürsürü Mahallemizde toplamda 10 binada inceleme yaptık. Mevcutta Dilek ve Petek sitelerinin olduğu alanda 205 dairemiz mevcut ve hem yıkılan binamız hem de etrafındaki binaların ağır hasarlı olduğu görüldü. Riskli alan kapsamına alıyoruz. Riskli alan kapsamında yeni yapılacak projeleri arkadaşlarımız çalıştılar. 10.242 m2 lik alanda toplam 200 daire yapacağız.”dedi.

Toplamda 10.000 konutluk yeni bir uydukent yapılacak
Bakan Murat Kurum, toplamda 10 bin konutluk yeni bir uydukent yapılacağını belirterek “Dün Sürsürü Mah. vatandaşlarımızla bir aradaydık. Bugün Mustafa Paşa sakinleriyle bir araya geleceğiz onlara da detaylı bilgi vereceğiz. Cumhuriyet Mah. 400 adet konutumuz vardı, burada önceliğimiz enkazda yıkılan binaları olan vatandaşlara bu binalardan tahsis yapacağız. Yanan binalarda dahil olmak üzere. Hem yıkılan hem de yanan binalardaki vatandaşarımız bu hazır konutlara geçebilecekler. Mustafa Paşa alanında 86 binamız var, hasar tespit çalışmaları ve binaların risk durumları en geç 2 gün içerisinde tamamlanacak. 300 konut projelendiriyoruz, burada yapmayı planlıyoruz. Yemişlik’te toplamda 10.000 konutluk yeni bir uydukent inşaasını gerçekleştireceğiz. Burada ilk etapta 2000 konut yapacağımızı söylemiştik toplamda 10.000 konut yapabileceğimiz önemli bir projeyi gerçekleştirmiş olacağız. Yemişlik Mahallesinde de vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermiş olacağız.”

Elazığ’da 4250 konut yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ ve çevresinde yapılacak konutlarla ilgili “Toplamda yaptığımız konut sayısı, 300 konut Mustafapaşa’da, 200 konut Sürsürü’de, 350 konut Sivrice’de, 2000 Konut Yemişlik, köylerimizde de 1000 konut olmak üzere toplamda 3850 konutun yapım sürecini başlattık. Şubat ayı sonu Mart başı gibi inşaatların ihalesini yapıp en kısa zamanda bu inşaatları bitirip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Elimizde 400 adet rezerv konutumuz da var toplamda Elazığ için 4250 konutluk projeyi başlatmış olduk . Yapılacak alanların incelemesini de yapıp Malatya ilinde yapılacak projeleri başlatmış olacağız.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz