4 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriBahattin Uçar: Konut almanın tam zamanı!

Bahattin Uçar: Konut almanın tam zamanı!

İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar konut sektörü ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uçar ‘Konut almanın tam zamanı’ dedi…

 

İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar katıldığı bir televizyon programında kentsel dönüşümle ilgili bilgi verdi. Lansmanının yarın yapılması planlanan Vadi Koru projesi ile de kısa bir bilgi veren Uçar yaptıkları kentsel dönüşüm projelerinde bir tek ağaç dahi kesmediklerini belirtti. Uçar ağaçlar için binaların yönünü değiştirdiklarini belirtti. Uçar ‘Biz 424 bin metrekarede 200 küsür bin metrekareyi yeşil alana terk ettik’ dedi.

 

‘Kentsel dönüşüm sekteye uğradı’

Kentsel dönüşümle ilgili değerlendirme yapan Uçar kentsel dönüşüm yasasının doğru çıkan ancak zamanla sekteye uğrayan bir yasa olduğunu belirtti. Şimdi bu konu ile ilgili devlet büyüklerinin bir çalışma yaptığını ve bu yasanın depreme uyarlanıp tekrar gündeme getirileceğini belirtti. Bu yasa da daha çok bölge ve ada bazlı değişimleri destekleyecek.

 

‘Mal sahiplerinin de biraz taviz vermesi gerekiyor’

Beklentiler kadar olmasa  da Türkiye’de şuan ciddi projelerin olduğunu söyleyen Uçar, ‘Kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar vardı. Buna en kötü örnek de Fikirtepe’ydi. 1 daireye karşılık 1 daireye razı olmak gerekiyor. Müteahhitler zaten belli bir yere kadar taviz veriyorlar ancak mal sahiplerinin de biraz taviz vermeleri gerekiyor. İşin doğrusunda aslında bilinç de vatandaşta da oturdu’ dedi.

 

Vadi Koru’nun lansmanı yarın!

Ayazağa’da inşa edilen Vadi Koru projesinin lansmanın yarın yapılacağını belirten Uçar 200 milyon liralık yatırım ve 5 bloktan meydana gelen projede hala görüşmelerin de devam ettiğini söyledi. Uçar bölgede yeni bir AVM’nin açılışını da yaptıklarını sözlerine ekledi.

 

‘Yabancıya satış politikamız doğru değil’

Bahattin Uçar yabancıya satışı da değerlendirdi. ‘Yabancıya satış politikamızın çok doğru olduğuna inanmıyorum’ diyen Uçar, yabancıya satış denildiğinde körfez ülkelerinin direk akla geldiğini belirtti. Genelde fiyatların yüksek tutulduğunu ve bu yüksek fiyatlar üzerinden indirim yapıldığını ama müşterileri dünyanın genelinden toplamak gerektiğini açıklayan Uçar ‘Maalesef sadece belli bir bölgeye yoğunlaşılıyor’ dedi.

 

‘Faiz oranlarının yükseleceğini düşünüyorum’

Uçar kredi faiz oranları ile ilgili ‘Ben daha önceden de faiz oranlarının yükseleceğini öngörüyordum. Bankalar mevduat toplama yarışına girdi. Mevduatın yüzde 13-14’lerle verildiği bir ülkede konut satışları tartışılır. Kredi faiz oranlarının düşmesini beklememek lazım. Sürekli olarak kredi faiz oranları yükseliyor. Biz de şirket içi kredilendirme yapmayı uygun görüyoruz. Ben şu anki oranları bile düşük görüyorum. Önümüzdeki dönemlerde daha yükseleceğini düşünüyorum. Konut almanın tam zamanı’ açıklamasını yaptı.

 

‘Konut balonu olduğuna inanmıyorum’

Konut sektöründe balonun olduğuna inanmadığını belirten Uçar, ‘Bizim yaptığımız projelerin hepsinde dönüşüm var. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde ancak bu niteliksiz yapıları dönüştüreceğiz. Konut balonun bölgesel olma ihtimali var. bugün İstanbul’a baktığımız zaman noktsal olarak balon yok. Projelerde arz-talep dengesi çok düzenli gidiyor. Konutta balonu konuşmak için daha 10 yılımız var diye düşünüyorum’ dedi.

 

‘Yatay yerleşim şehir içinde çok zor’

Her zaman yatay yerleşimi tercih ettiğin savunan Uçar, yatay yerleşimin olmasını, dikey yerleşimin çok destekledikleri bir durum olmadığını belirtti. Uçar ‘Yeşilden kısıp yatay yapılaşmanın da yanlış olduğunu düşünüyorum. Eğer çok mecbur kalırsak yeşil için dikey yapılaşmaya gidiyoruz. Şehir içinde maalesef arsa sıkıntısından dolayı dikey yapılaşmayı tercih ediyoruz’ dedi.

 

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz