23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaGündem HaberleriAvrupa’da konut fiyatlarının son durumu!

Avrupa’da konut fiyatlarının son durumu!

Avrupa Merkez Bankası ekonomistleri tarafından yayımlanan bir rapora göre Avrupa’da konut fiyatları artan faizlerin kredi maliyetlerini yükseltmesi nedeniyle düşüşe geçebilir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), pandemi nedeniyle değişen tüketici tercihlerinin ve faiz oranlarındaki artışın euro bölgesi emlak fiyatlarını yumuşatmaya yardımcı olabileceğini belirtti.

ECB ekonomistleri Niccolo Battistini, Johannes Gareis ve Moreno Roma imzasıyla bugün yayımlanan bir bültende, konut kredilerinin faiz oranlarının 2022’nin ilk yarısında önemli ölçüde arttığı ve bu durumun borçlanma maliyetlerini artırarak konut fiyatları üzerinde negatif yönlü bir baskı oluşturabileceği belirtildi.

ECB, enflasyon nedeniyle uzun yıllardır sürdürdüğü aşırı gevşek para politikasını terk ederken yapılan ekonomik modellemelere göre konut kredilerinin faizlerinde bir puanlık artışın iki yılda konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 9’luk bir düşüşe yol açabileceği düşünülüyor.

TÜKETİCİ TERCİHLERİ DE BELİRLEYİCİ
Ancak konut fiyatlarının daha hızlı düşmesinin önüne geçen kimi etkenler de mevcut. Özellikle Euro bölgesi başkentleri dışındaki bölgelerde gayrimenkuller insanların evden çalışmaya geçmesi ve geniş evlere olan ilgisi gibi etkenler nedeniyle hâlâ yoğun talep görmeye devam ediyor. Bu da fiyat düşüşlerindeki ivmeyi yavaşlatıyor.

Raporda konu ile ilgili yapılan değerlendirmelerde, “Konut tercihlerinde pandemi kaynaklı değişimler euro bölgesi konut piyasasında gözlenen esnekliğin bir kısmını açıklayabilir” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz günlerde Bloomberg’de yer alan bir analizde de küresel çapta konut piyasasının kalbinin attığı bölgelerde de fiyatların düşeceği belirtildi. Analizde merkez bankalarının faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmesi ve konut piyasasının soğuması nedeniyle ev fiyatlarının düştüğü ve alıcıların geri çekildiği hatırlatıldı.

AVRUPA’DA KONUT PİYASASI GERİLİYOR
Avrupa’nın en sıcak pazarlarından biri olan İsveç’te ev fiyatları ilkbahardan bu yana yaklaşık yüzde 8 düştü ve ekonomistler bu düşüşün yüzde 15’e ulaşabileceğini belirtti.

Almanya’da da pandemi döneminde yüzde 0,7 ile yüzde 1,5 arasında olan konut kredisi faizleri ECB’nin faizleri artırması sonucu yüzde 3 ile 4 arasına yükseldi. Kredi faizleri yükseldiği için kimi satılık konutların fiyatları şimdiden yüzde 15 oranında düştü. Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche, konut fiyatlarındaki düşüşün yüzde 30’u bulabileceğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz