4 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriAmerika'da evi olanlar ne yapacak?

Amerika’da evi olanlar ne yapacak?

ABD ile olan vize krizi kimleri etkileyecek? Amerika’da evi olanlar ne yapacak? İşte tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık…

 

Ortada bir vize mevzusu herkesi şoke etti. ABD ile olan gerilim sürüyor. ABD, Türkiye’den yapılan vize başvurularını dünden itibaren ikinci bir açıklamaya kadar yasaklandı. ABD Büyükelçiliği’nin dün akşam Twitter’dan yaptığı açıklamada, ‘Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denildi.

ABD’nin kararının ardından gece yarısına doğru da Türkiye ABD vatandaşlarının vize başvurularını ikinci bir açıklamaya kadar yasakladı. Türkiye’nin misilleme kararı Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan kısa bir açıklamayla duyuruldu.

ABD Büyükelçiliği’nin dün saat 20.13’te Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle; “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.”

Bu arada Dışişleri ABD’den bugün Türkiye’ye gelecek olan Amerikalıların vize misillemesinden etkilenmeyeceğini söyledi.

Bugün, ABD’ye gitmek isteyen ve vizesi olmayan Türk vatandaşları, ABD Büyükelçiliği’ne ve Konsolosluğu’na giderek başvuru yapamayacak. Karar diplomatik dahil bütün pasaportlar için geçerli olacak. Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş, öğrenci, işçi ve gazeteci dahil hiçbir vizeyi ikinci bir karar açıklanana kadar alamayacak. ABD vatandaşları ise Türkiye’ye gelmek istediklerinde ya internet üzerinden e-vize başvurusu yaparak, ya da uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde yani kapıda vize alabiliyorlardı. ABD vatandaşları da ikinci bir karara kadar, vize başvurusu yapamayacaklar. e-vize başvurusu için karar internet sitesinde uygulanmaya başlandı.

 

Peki ya gelelim asıl soruya. Bu kararın üzerine Amerika’da evi olanlar ne yapacak?

ABD vizesi askıya alınması, halihazırda vizesi olanları zaten etkilemiyor. Fakat vizesi olmayan Türk vatandaşı bugünden itibaren bir süre Amerika vizesi başvurusu yapamayacak.

 

İkametiniz var ise vize almak mümkün

ABD vizesi almak mümkün. Ama eğer yurtdışı ikametiniz var ise. Uygulamaya göre yurtdışı ikameti bulunan Türk vatandaşları, o ülkelerden ABD vizesi başvurusu yapabilecek.

 

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz