10 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriAltına dayalı kira sertifikası nedir?

Altına dayalı kira sertifikası nedir?

Hükümet yeni bir döneme daha imza attı. Son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz Altına dayalı kira sertifikası nedir?

 

Yurt içinde yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarından olan altın, genellikle evde ya da bankada kasalarda tutulmasından dolayı reel ekonomiye katkı sağlayamıyor. Altını ekonomiye kazandırmak isteyen hazine, bu kapsamda ilk ihracını 2-6 Ekim’de yapacak. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı bugün itibari ile başladı.

 

Altın tahvili için başvurular nereye yapılıyor?

Altın tahvili için başvurular Ziraat Bankası’na yapılıyor.

 

Altına dayalı kira sertifikası satışları ne zamana kadar sürecek?

Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası satışları 6 Ekim’e kadar devam edecek.

 

Altın tahvilinden vergi alınıyor mu?

Altın tahvilinden vergi alınmıyor.

 

Hangi altınlar kabul ediliyor?

22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Bankaların altın mevduat hesaplarında kaydı bulunan altınlar da başvuruya konu olmayacak.

 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu iki yeni enstrüman sayesinde bankacılık sistemi üzerinden yatırımlara daha fazla kaynak ayrılabilmesiyle büyüme ve kalkınma desteklenecek, sermaye piyasaları gelişecek” dedi.

İş Yatırım Finansal Sektörden Sorumlu Araştırma Müdürü Dr. Bülent Şengönül “Tanıtım çok önemli, yastık altındaki altın çok fazla ama insanların onu finansal sistemle tanıştırmaları da bir o kadar kolay olmayan bir süreç. Faydaları iyi anlatılabilirse sistemin başarılı olacağını düşünüyorum.” dedi.

 

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz