11 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana SayfaGündem HaberleriAltın tahvili ne demek?

Altın tahvili ne demek?

Hükümetin yastık altındaki altınları ekonomiye katarak piyasayı canlandırmasının sonucunda duyduk altın tahvilini. Peki altın tahvili nedir? Altın tahvili ne demek?

 

Yurt içinde yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarından olan altın, genellikle evde ya da bankada kasalarda tutulmasından dolayı reel ekonomiye katkı sağlayamıyor.

altını, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası projesiyle ekonomiye kazandırmak isteyen hazine, bu kapsamda ilk ihracını 2-6 Ekim’de yapacak.

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve eski zamanların yatırım aracı olarak bilinen altın artık gayrimenkulle biriktirilebiliyor. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı bugün itibari ile başlıyor. Üstelik Altın tahvilinden vergi de alınmıyor. Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası satışları 6 Ekim’e kadar devam edecek.

22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Bankaların altın mevduat hesaplarında kaydı bulunan altınlar da başvuruya konu olmayacak.

Altın tahvili için başvurular Ziraat Bankası’na yapılıyor.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bu iki yeni enstrüman sayesinde bankacılık sistemi üzerinden yatırımlara daha fazla kaynak ayrılabilmesiyle büyüme ve kalkınma desteklenecek, sermaye piyasaları gelişecek” dedi.

İş Yatırım Finansal Sektörden Sorumlu Araştırma Müdürü Dr. Bülent Şengönül “Tanıtım çok önemli, yastık altındaki altın çok fazla ama insanların onu finansal sistemle tanıştırmaları da bir o kadar kolay olmayan bir süreç. Faydaları iyi anlatılabilirse sistemin başarılı olacağını düşünüyorum.” dedi.

 

Melek GÜNER AKMAN/Emlakmetrekare.com

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz