27 Nisan 2024 Cumartesi

Ada Parsel Nedir?

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında yer alan ada ve parsel nedir? Sorunun cevabını sizin için haberimizde derledik…

Tapu ve Kadastro ile ilgili işlemlerde karşımıza çıkan ve tarla, arsa gibi taşınmazların konumlarını ifade eden ada ve parsel nedir? İşte cevapları…

Parsel Nedir?
Parsel, İmar Kanununa göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçasıdır. Bir parselin bir ya da birden fazla sahibi olurken, sahipler kişi olabileceği gibi kurum, kuruluş ya da vakıf da olabilir. Parsel Kadastor Parseli ve İmar Parseli olarak ikiye ayrılıyor.

Kadastro Parseli: Kadastro çalışması yapılan yerlerdeki, kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescilli parsellerdir.

İmar Parseli: İmar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, imar planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şeklidir.

Ada Nedir?
Ada terimini basit olarak parseller topluluğu olarak açıklayabiliriz. Ada, belirli yollarla çevrili imar planlarının dahil olduğu ve parseller üzerinde yer alan sokak, akarsu, demiryolu gibi oluşumların tümüne deniyor.

Maide KARADAĞ/Emlakmetrekare.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz