29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaGündem Haberleri7.6 Şiddetine Dayanabilen Binaya Ödül

7.6 Şiddetine Dayanabilen Binaya Ödül

Karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisi olası 7.6 büyüklüğündeki bir depremde binaları ayakta tutabiliyor. DowAksa ve İTÜ’nün ortak çalışması Türkiye’ye ödül getirdi…

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile ortak bir çalışmaya imza atan DowAksa, karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisini kullanarak Yalova’da tam ölçekli binalar üzerinde gerçekleştirdiği deprem deneyi ile JEC İnovasyon Ödülleri’nde büyük ödülü Türkiye’ye getirdi.

Gerçekleştirilen deneyde, karbon elyaf kompozitlerle güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde başarıyla ayakta kaldığı karşılaştırmalı olarak gösterildi. Binanın bulunduğu bölgedeki fay hatlarının üretebileceği 7.6 büyüklüğündeki bir depremin binanın kritik katında oluşturması beklenen yatay yerdeğiştirme yaklaşık 8 cm olarak hesaplanmışken, kolonları karbon elyaf takviyeli polimer teknolojisi kullanılarak güçlendirilen bina bu yerdeğiştirme düzeyinin 5 kat ötesinde (40 cm) yatay yerdeğiştirme seviyesinde bile ayakta kaldı. DowAksa ve İTÜ’nün başarıyla gerçekleştirdiği deprem deneyi dünyanın en iyi kompozit yeniliklerinin ödüllendirildiği JEC İnovasyon Ödülleri’nde büyük ödülü kazandı.

Deney kapsamında The Dow Chemical Company ve Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.’nin 50/50 ortak girişimi olan DowAksa, Yalova Valiliği tarafından tahsis edilen arazi üzerinde iki adet tam ölçekli bina inşa etti. Bir bina DowAksa tarafından geliştirilen yüksek mukavemetli CFRP (karbon elyaf takviyeli polimer) teknolojisiyle güçlendirilirken, ikinci bina ise olduğu gibi bırakıldı. Gelişmiş sensörlerin yerleştirilmesiyle tamamlanan saha hazırlıklarının ardından, sismik şok simülasyonunu elde etmek için hidrolik pistonlar kullanıldı. İTÜ İnşaat Fakültesi uzmanlarının gerçekleştirdiği test sonunda, karbon elyaf takviyeli malzeme ile güçlendirilen bina ayakta kalırken, güçlendirilmeyen bina ise yıkıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz