2 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem Haberleri41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Etkinlik Programı Açıklandı!

41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul Etkinlik Programı Açıklandı!

Bu sene 8-12 Mayıs tarihlerinde 41’incisi düzenlenecek Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, ‘İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ ile inovasyondan teknolojiye, mimariden tasarıma kadar uzanan zengin bir içerik sunuyor…

Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise 5 büyük yapı fuarından biri olan yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 41. yıla özel olarak hazırlanan zengin bir içerik ile katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Bu sene 8-12 Mayıs tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarın ‘İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan ‘YAPI SAHNE’ ve ‘YAPI ARENA’ fuar süresince hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin faydalanabileceği etkinliklere sahne olacak.

30’un üzerinde oturumda 70’ten fazla uluslararası ve ulusal konuşmacı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da

Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey bünyesinde yer alan YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, sektördeki tüm pay sahiplerini malzeme, inşaat ve mimarlığa dair mevcut konular ve yenilikler etrafında tek bir çatı altında toplayan, sektörün ihtiyacı olan tüm güncel bilgilerin edinildiği tek adres olma özelliği taşıyor. Bu amaçla yenilenen İş Geliştirme Platformu Etkinlik Programı’ kapsamında oluşturulan YAPI SAHNE ve YAPI ARENA5 gün boyunca, 30’dan fazla oturumda 70’i aşkın ulusal ve uluslararası konuşmacıyı ağırlayacak. “İnovasyon”, “teknoloji”, “iş odaklı” sektöre dair ilham verici 40’ın üzerinde konu sektörün hem kamu hem de özel alanlarını temsil eden karar vericileriyle konuşulacak.

“İnovasyon”a odaklı YAPI SAHNE, teknoloji ve malzemeye yönelik tartışmalar, teknik eğitimler, yapı bilgi modellemesi, 3D ve robotbilim üzerine konuşulup canlı sunumların yapılacağı seminerlere ev sahipliği yaparken YAPI ARENA’da ise mimari ve iş odaklı panellere, yazar sohbetlerine, ortaklığa yönelik etkinliklere ve “ilham verici” konuşmacı konferanslarına yer verilecek.

Yapı Arena ve Yapı Sahnesi etkinliklerinin yanı sıra, fuar alanı içinde kurgulanan, moderatör eşliğinde fuar alanında ürünlerin gezilerek malzeme konuşmalarını içeren ve usta mimarların katılımıyla konu odaklı sohbet ile bilgi alışverişi sağlayan “Mimari Ustalık Sınıfları” ve fuar süresince ortaya çıkan atık malzemelerin yeniden kullanımını hedefleyen, ulusal ve uluslararası mimarların yürütücülüğünde tasarımlar sergileyecek “Atölye”, iş geliştirme platformu programını zenginleştiren diğer etkinlikler olarak yer alacak.

Fuarın ilk günü kamu, odalar ve sektör karar vericilerinin üst düzey temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşecek açılış töreninde kamu liderleri ve sektörün karar alıcıları, yeni ürün ve teknolojilerle Türkiye yapı malzemesi sektörünün dünya pazarında yerini sağlamlaştırmak için neler yapılabileceğine dair mesajlarını vermek üzere Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da olacak.

Sektör Temsilcileri ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda

41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un açılış günü olan 8 Mayıs Salı günü düzenlenecek ‘Yapı Sektörü Gündem Forumu’nda sektörün önde gelen derneklerinin başkanları gazeteci-sunucu Hande Demirel’in moderatörlüğünde bir araya gelerek malzeme, inşaat, ekonomi ve planlama perspektiflerinden sektör değerlendirmesinde bulunacak. Gelecek projeksiyonlarının da gündeme geleceği foruma Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı Ö. Selçuk Özdil, Gayrimenkul ve İnşaat İşbirliği Platformu (GİİP) Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Başkan Yardımcısı Mehmet Ersül, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı A. Nazmi Durbakayım, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) Başkanı A. Süreyya Ural, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal ile Serbest Mimarlar Dernekleri (SMD)’nden TürkSMD Başkanı Aytek İtez, İstanbulSMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmirSMD Başkanı Hüseyin Egeli katılacak. Yerel yönetim / devlet politikalarının mercek altına alınacağı forum, kamu ve özel sektörün bir araya gelerek vereceği mesajlar için güçlü bir platform sağlayacak.

Tasarım yaklaşımları ve son dönem projeleriyle dikkat çeken ulusal ve uluslararası isimleri ağırlayacak “Mimar Konferansları” Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Mimar Konferansları ile ulusal ve uluslararası profesyonelleri katılımcılarla buluşturarak dinleyicilerine farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda fuarın ilgi çekecek yabancı konuşmacılarından biri olan Stuttgart Üniversitesi Hesaplamalı Tasarım Enstitüsü Kurucu Direktörü Achim Menges 9 Mayıs Çarşamba günü Yapı Arena’da ‘MİMARİYİ DÖNÜŞTÜRMEK-HESAPLAMALI TASARIM VE İNŞAAT’ başlıklı bir konferans verecek. Konuşmasında Menges, yerleşik planlama prosedürlerinin dijitalleşmesinin, mevcut inşaat süreçlerinin tamamen bütünleyici bir hesaplamalı tasarım ve inşaata yönelik olarak otomatikleştirilmesinin de ötesine giderek dijital teknolojilerin mimari ve inşaat alanlarındaki tüm potansiyelinden faydalanmanın yollarını aktaracak.

Yapı Arena’da sahne alacak uluslararası konuşmacılardan bir diğeri olan Tasarımcı / WikiHouse Vakfı Kurucu Ortağı Alastair Parvin, 10 Mayıs Perşembe günü fuarın en çok ilgi çeken etkinliklerinden birine imza atacak. ‘YENİ SANAYİ DEVRİMİ ÜZERİNE NOTLAR’ başlıklı konuşmasında Parvin, dijital devrimin potansiyeline dair öngörülerini paylaşarak sanayimizi dönüştürmemize ve tasarım alanında günümüzün önemli zorluklarını aşmamıza yardımcı olacak. Parvin, teknolojiyi tehdit olarak görmek yerine web ve otomasyonu kullanarak açık bir sektör inşa edebilir miyiz? Bu alanda ortaklaşa çalışarak yeni sanayi devriminin takipçisi değil de lideri olabilir miyiz? sorularının yanıtını verecek.

Mimarlık, endüstri ve mobilya tasarımı alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen ödüllü mimar Asif Khan, “Mimar Konferansları”nın bir diğer konuşmacısı olarak 11 Mayıs Cuma günü Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da yer alacak. Bu disiplinlerin yenilikçi ve beklenmedik yönlerini projelerinde harmanlayan Asif Khan, konuşmasında, gündelik hayatta karşılaştığı pek çok detaydan ilham alarak insanların tasarım, malzeme, doğa ve özellikle teknoloji ile olan ilişkisini irdeleyecek.

YEM Kitabevi iş birliği ile organize edilen ‘20. YÜZYIL TÜRKİYE MİMARLIĞI VE BUGÜN’ etkinliğinde Dr. Y. Müh. (Mimar) Doğan Hasol, 11 Mayıs Cuma günü Yapı Arena’da katılımcılarla bir araya gelerek ülkemiz mimarlığının 100 yıllık değişim ve gelişim sürecini, 150’ye yakın mimarın birçoğu ödüllü 190 yapısıyla örnekleyecek. Konferansının sonunda da “20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı” kitabını imzalayacak.

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un “İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri” kapsamındaki “Mimar Konferansları”nın son konuşmacıları ise Arkitera işbirliğinde gelecek mimarlık, tasarım ve sanat ekseninde çalışan, 18 kişilik çok disiplinli kolektif bir oluşum olan Assemble’ın kurucu üyeleri Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz olacak. 12 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek “YAPARAK ÖĞRENME” başlıklı konuşmalarında, 2015 yılında prestijli “Turner Prize”ı alan ilk tasarım ve mimarlık stüdyosu olmalarına neden olan ve halen devam eden Granby Four Streets projelerinden, konut ve boş mağaza yenileme ile sosyal dış mekân yaratma projelerinden bahsedecek.

Malzeme ve Ar-Ge ilişkisi, dijitalleşen dünyada kurumsallaşma, gayrimenkul trendleri, komplike yapılarda enerji çözümleri, mimarlıkta görselleştirme teknolojileri konularıyla sektöre ışık tutan “Yapı Oturumları”

Yapı Arena, fuar süresince farklı konu ve konukları ile ufuk açan ‘Yapı Oturumları’na sahne olmaya hazırlanıyor. Açılış günü düzenlenecek Yapı Sektörü Gündem Forumu’nun ardından Yapı Oturumları hız kesmeden devam edecek. 9 Mayıs Çarşamba günü, Urban Atölye işbirliğinde gerçekleşecek ‘ÜRÜN ÖNCESİ: MALZEMEDE FARKLILIK YARAT’ oturumunda altyapı ve üstyapı yatırımlarındaki yapı sektörünün geliştirdiği ürün ve proseslerde, tasarım-üretim-pazarlama-uygulama-kullanım aşamalarına ilişkin daha yeterli bir Ar-Ge altyapısının geliştirilmesinin ve yenilikçi bir bakış ile tüm aşamaların bütünsel bir şekilde ele alınarak teşvik edilmesinin önemli olduğu vurgulanacak. Oturumun konuşmacıları arasında TUŞPA Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık ve Urban Atölye Kurucusu Nilüfer Kozikoğlu, EMedya Design Kurucusu Gökhan Karakuş ve Melike Altınışık Architects Kurucusu Melike Altınışık yer alacak. Günün bir başka oturumu olan Ferko İnşaat Genel Koordinatörü Banu Uçak moderatörlüğündeki ‘DEĞİŞEN DÜNYADA MİMARLIK KURUMSALLAŞABİLİR Mİ?’ başlıklı etkinlikte ise sanal gerçeklik, robotlar, yapay zeka, görselleştirme teknolojilerinin ve sıra dışı üretim araçlarının hakim olmaya başladığı günümüz dünyasının eğilimleri iş modellerini nasıl etkiliyor? Endüstri 4.0 ile birlikte gelen bu alanlar yapı endüstrisinde hangi yeni iş kollarını yarattı? Gelecekte mimarlığın ve üretim biçimlerinin köklü değişimlerinden bahsetmek mümkün mü? Tüm bu etkenler içinde kurumsallaşmanın tanımı da değişiyor mu? sorularının yanıtı aranacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz