28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaGündem Haberleri2.El Konut Fiyatları Rekora Koşuyor!

2.El Konut Fiyatları Rekora Koşuyor!

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe hazirandan bu yana rekor kıran satışlar, fiyatları da etkisi altına aldı. Sektörde yaşanan canlanmaya rağmen pandemi etkisiyle çok sayıda yeni projenin inşaat çalışmalarının durmasının 2. el konuta talebi artırdığını, bu durumun fiyatları da yukarıya çektiğini vurgulayan Temeltaş Proje Gelistirme şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, “Sadece İstanbul’da 2. el konutların fiyatlarında yüzde 21 oranında artış yaşandı. Sıfır konutlar için ise bu oran yüzde 30. Sektörde pandemi etkisiyle üretim azaldı. Talep 2. elde ağırlık kazandı” dedi.

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe sadece aylık konut satış miktarına bakarak bir değerlendirme yapmanın doğru tespitte bulunmayı zorlaştırdığını kaydeden Temeltaş Proje Geliştirme şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, “Sektörümüze kazandırılan destek paketiyle hazirandan bu yana satışlarda rekor artışlar yaşanıyor. Ancak pandeminin ve ardından dövizdeki sert yükselişin etkisiyle sektörde üretim geriledi. Dolayısıyla talepte 2. el konutlar ağırlık kazanmaya başladı. Artan talep fiyatları yükseltti. Ülke genelindeki satışlardan yüzde 17 oranında pay alan İstanbul’da, yılın ilk 8 ayında 176 bin konut satışı gerçekleşti. Temmuzda sıfır konut fiyatları yüzde 30, ikinci el konut fiyatları yüzde 21 arttı. Türkiye geneline baktığımızda ise sıfır konutlarda yüzde 28, ikinci el konutlarda yüzde 25 artışla karşılaşıyoruz. İstatistiklere göre fiyatlar alarm veriyor.”
Gayrimenkul ve inşaat sektörünün pandemiden en az etkilenen bir sektör hızlı bir toparlanma ve canlanma dönemi içerisine girdiğini hatırlatan Temeltaş, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

Ahmet Temeltaş: “Stoklar hızla eriyor”
“Destek paketi sayesinde sektörümüz satışta tarihi rekorlar kırmayı başardı. Artışa geçen satışlar, stokları da hızla eritiyor. Pendemi döneminden sonra Temeltaş proje olarak toplam 330 milyon TL’lik satış gerçekleştirdik. Buna karşın, çoğu yeni konut projesinin inşaat çalışmaları, pendeminin etkisiyle durduruldu. Sıfır konuttaki üretim düşüklüğü 2. el konuta talebi artırdı. Sadece İstanbul için konuşmak gerekirse, şehrimizde ağustos ayında satışlarının yüzde 71’i ikinci el konutta gerçekleşti. Sıfır konut satışları, yıllık bazda yüzde 16 azalırken, ikinci el konut satışları yüzde 28 arttı. Satışlarda, 2019 ortalamasına göre sıfır konutlarda yüzde 5, ikinci el konutlarda ise yüzde 83 artış yaşandı. Üretimin durması 2. el pazarına talebi artırdı, ama artan fiyatlar kaygı verici düzeye.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz