15 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaGündem Haberleri2. Abdülhamid Han Türbesi 9 Şubat'ta Açılıyor

2. Abdülhamid Han Türbesi 9 Şubat’ta Açılıyor

Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid Han ile birlikte 19 hanedanın metfun olduğu türbe 9 Şubat’ta açılıyor…

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve imzalanan protokolle İBB tarafından restorasyonu yapılan Sultan II.Mahmud, Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamid Han’ın türbesindeki çalışmalarda sona gelindi. Yaklaşık 3 milyon TL harcanarak aslına sadık kalınarak yapılan restorasyon çalışmaları sonrası türbe, Sultan II. Abdülhamid’in 100. ölüm yıl dönümüne yetişecek. Türbe 9 Şubat’ta kapılarını açacak.

İBB Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilen türbede açıklama yapan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, “II.Abdülhamid Han Osmanlı Padişahı olması yanında İstanbul’un yeniden imarı adına, yeniden inşası adına da çok önemi bir isim. İstanbul’un yeniden inşasına baktığımızda bu isimlerin başında II.Abdülhamid Han’ı görürüz. Bizler de II.Abdülhamid Han’ı daha iyi tanımak daha iyi anlamak adına ölümünün 100.yıl dönümünü vesile saydık. İBB olarak bu hafta içerisinde önemli organizasyonlar yapacağız” dedi.

-İBB’nin Yaptığı Çalışmalar-
*Restorasyon İBB Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve 3 Milyon TL harcandı.
* Türbenin duvar ve zeminindeki orijinal olmayan yüzeyler temizlenerek orijinal katmanlar ortaya çıkartıldı.
* Türbeyi çevreleyen tüm duvarlarda sağlamlaştırma yapıldı.
* İmparator III. Napolyon’un hediyesi iki adet saatin, bakımı yapılarak (bir ay sürdü) çalışır hale getirildi. Altın varak ile kaplandı.
* Kraliçe I. Victoria’nın hediyesi avize, (metal ve cam 8.000 adet parçadan oluşuyor) tüm parçaları sökülerek temizlendi, bakımı yapılarak, tekrar yerine takıldı. Avizenin bakımı için 6 kişilik bir ekip, bir ay süreyle çalıştı.
* Türbeyi çevreleyen tüm duvarlarda sağlamlaştırma yapıldı.
* Türbedeki tüm kurşun kaplamalar yenilendi.
* Türbe zeminine sonradan döşenen imitasyon tuğla döşemeler sökülerek, özgün tuğla döşemesi ortaya çıkarıldı.
* Tüm türbe iç mekanına raspa yapılarak özgün boya katmanı ve özgün nişler ortaya çıkartıldı. (Raspa: Orijinal olmayan boya veya sıva katmanının itina ile kaldırılması. Niş: Mimari yapılarda duvar içinde bırakılan oyuklar)
* Kubbedeki yapısal çatlaklar ile sıva ve rölyef (kabartma) altı çatlaklar onarıldı.
* Kubbe Alemi yerinden sökülüp, temizlik ve bakımı yapılarak yerine yerleştirildi. (Kubbenin üzerindeki Alem ışınsal düzeniyle Güneşi hatırlatan bir formdadır. Bu simge ilk olarak II. Mahmud Dönemi Yenilenme ve Osmanlı’nın Yeniden Yükseliş Hareketini simgeleyen bir sembol olarak kullanılmıştır. II. Mahmud sonrası Osmanlı Armasında da yer alır.)
* Allah cc, Hz.Muhammed sav, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ile, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in yazılı olduğu 8 ayrı ahşap levha, bakım ve koruma işleminden sonra, altın varak ile kaplandı.
* Mülk Süresi yazılı mermer kitabe altın varak ile kaplandı.
* Dış cephe ve Hazire alanındaki bütün mermerlerin temizliği yapıldı.
* Dış cephe demirleri temizlenerek boyandı.
* Tüm ahşap kapı, pencere ve kepenkler yerinden sökülerek restorasyonları yapıldı, camları değiştirilerek yerine monte edildi.
* Kütüphane tavanındaki çatlaklar onarıldı, iç cephe boyası yapıldı, muhdes (sonradan takılan) kapılar sökülerek özgün kapılar imal edildi.
* Türbenin tüm yangın, kamera, alarm sistemi kuruldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz