26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem Haberleri1 Milyar Dolarlık YEKA İhalesi Sonuçlandı

1 Milyar Dolarlık YEKA İhalesi Sonuçlandı

1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak olan dev YEKA projesinin ihalesini Türkerler, Siemens, Kalyon konsorsiyumu kazandı…

1 milyar dolarlık Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi sonuçlandı. İhaleyi Türkerler, Siemens, Kalyon konsorsiyumu kazandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda açık eksiltme yöntemiyle yapılan ihalede dünya rüzgâr enerjisi piyasasının yaklaşık yüzde 90’ını elinde bulunduran 8 dev yarıştı. Kilovatsaat başı tavan fiyatı 7 dolar/centten başlayan ihale 3,48 dolar/cent olarak sonuçlandı.

Türkerler, Siemens, Kalyon konsorsiyumu, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Konsorsiyum 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2,3 megavat gücünde yerli rüzgar türbini üretilecek. Fabrikanı kurulum süresi sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay olarak belirlendi.

Proje 5 Bölgede Uygulanacak
Proje Kayseri-Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya-Eskişehir olmak üzere 5 bölgede uygulanacak.

Kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak olan konsorsiyum bu çalışmalara yılda 5 milyon dolarlık bütçe ayıracak. Yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek olan projenin lisans süresi 30 yıl olacak.

1.1 Milyon Evin Yıllık Elektriği Rüzgardan Karşılanacak
YEKA’larda kurulacak olan yerli rüzgar türbinlerinin üretileceği fabrika, tek vardiyada en az 150 adet/yıl veya 400 MW/yıl rüzgar türbini üretim kapasitesine sahip olacak. Yerli RES’lerin işletmeye girmesiyle birlikte her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanıyor olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz