19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaGündem HaberleriİŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN TOPYEKÛN MÜCADELE ŞART

İŞ KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN TOPYEKÛN MÜCADELE ŞART

CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil BAŞTANOĞLU, inşaat sektörünün en önemli kollarından cephe sektöründe de iş güvenliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle her yıl iş kazalarında telafisi mümkün olmayan can kayıpları yaşıyoruz. İş kazalarının ülkeye maliyeti ise 40 milyar lirayı buluyor. Her şeyden önce insanlarımızın canlarını ve sağlıklarını kaybetmemesi için işçi ve işverenler başta olmak üzere topyekûn mücadele gerekiyor” dedi.

CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil BAŞTANOĞLU, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, iş kazalarına karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Baştanoğlu iş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmaller nedeniyle meydana gelen kayıpların günümüzün en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kurumların çoğunlukla işin maddi boyutunu bahane ederek göz ardı etmelerinin yanı sıra en başta kendi can güvenliği için önlem alması gereken personelin de ihmali sonrası ne yazık ki iş kazaları meydana geliyor. Bu kazalarda en büyük üzüntümüz, insanların hayatını ve sağlıklarını kaybetmesi oluyor. Bu kayıpların telafisi yok. Ayrıca İMSAD verilerine göre, alınmayan önlemler neticesinde iş kazalarının ülkemize yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyar lirayı buluyor.”

İnşaat sektöründe en ufak tedbirsizliğe yer yok

İnşaat sektörünün, en tehlikeli iş alanlarından biri olduğunu hatırlatan Baştanoğlu, yaşanan iş kazalarında ilk sırayı “yüksekten düşme” vakalarının aldığını, malzeme düşmesi ve malzeme sıçramasının ise çok yaşanan diğer kazalar olduğunu söyledi. Baştanoğlu şu uyarılarda bulundu:

“Yüksekte çalışmanın yapılacağı ortam, değerlendirme sırasında dikkate alınmalıdır, çalışma öncesi hava koşulları gözden geçirilmelidir. Yüksekte çalışma yapacak olan kişilerin tıbbi durumlarının (epilepsi hastaları, baş dönmesi-vertigo, vb.) değerlendirilmesi ayrıca gereklidir. Kullanılacak olan düşme korunumu ekipmanlarının uygunluğu ile test ve kontrollerinin yapılması önemlidir.”

İşverenin sorumlulukları

Baştanoğlu, işverenin çalışan sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sorumluluklarını da şöyle sıraladı:

  • Emniyetli bir tesis sağlamak (makine, ekipman, giriş-çıkışlar, vs.).
  • Yaptığı faaliyetten kaynaklı hem çalışanlarına hem komşularına hem de kendi faaliyetinden etkilenebilecek olan 3. şahıslara olan riskleri değerlendirmek ve gerekli emniyet tedbirlerini almak.
  • Çalışanları ile iş birliği yaparak, onların fikirlerini almak. Varsa iş yerindeki diğer işverenler ile iş birliği yapmak.
  • Gerekli durumda sağlık ve güvenlik politikasını güncellemek.
  • Uygun sağlık ve güvenlik tavsiyelerini sağlamak. İlk yardım, acil durumlara müdahale gibi yeterli tesis ile çalışanlarına güvenli çalışma ortamı sağlamak.
  • Çalışanları için güvenlik talimatları, bilgileri, eğitimleri ve gözetimleri sağlamak.
  • Malzemelerin güvenli bir şekilde kullanımını, depolanmasını ve taşınmasını sağlamak.

Çalışanların yükümlülükleri ise şunlar:

  • Çalışanlar öncelikli olarak işveren ile iş birliği içerisinde olmalı.
  • Hem kendi hem de çalışma arkadaşlarının emniyetini gözetmeli.
  • İş yerinde gördüğü emniyetli olmayan durum ve davranışları işverene raporlamalı.
  • Kendilerine verilen ekipmanı amacı dışında ve emniyetsiz bir şekilde kullanmamalı.
  • Şirket kurallarına uymalı.
  • İş yerinde ve çalışma saatlerinde alkol almamalı.
  • Çalışan, tehlikelerin farkında olmalı, emniyetli çalışabilmek için gereken tedbirleri öncelikle kendisi almalı ve bu konuda istekli olmalı.
  • Tedbirlerde ve ekipmanlarda eksiklik veya uygunsuzluk  varsa işvereni uyarmalı, önerileri açık yüreklilikle söylemeli.

Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER)

Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği (CEPHEDER), Türkiye’de cephe malzemesi üreten, dağıtan, uygulayan firmalar ile cephe konusunda çalışan danışman ve bilim insanlarını bir araya getirerek, dünyadaki teknolojiyi yakalamak için güç birliği yapmak ve cephe hizmet sektörünün gelişmesi ve bütünleşik olarak yerleşim birimlerinde siluet çalışmalarının çağdaş seviyede tutulmasına yardımcı olma amacı 24 Temmuz 2018 tarihinde İstanbul’da kuruldu.

Mevcut CEPHEDER üyeleri: AGS Metal, Alcam Cam Cephe Sistemleri, Arimeks, Austrotherm, Dörken, Ejot Tezmak, FDF Danışmanlık, Fischer, Fixa Yapı Kimyasalları, FYT Mühendislik,  GRC Fiberton, HSM Alü., Hüseyin Gürsoy Mimari Çözümler, Işıklar İnşaat, Knauf AŞ., Mavi Mekanik Cephe, NLSS Mühendislik, Novawood, Panelsan, Pulver, Rheinzink, Tosca Facade ile üniversite öğretim görevlisi üyelerimiz İTÜ Öğr. Gör. Prof Dr. Nil Türkeri, MSGS Öğr. Gör. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, İTÜ Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Cem Altun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sizin İçin Seçtiklerimiz